fotografia dziecieca noworodkowa

piątek, 20 czerwiec 2014 02:00

Pierogi z truskawkami Wyróżniony

pierogiPierogi z truskawkami


Składniki:
· 300 g mąki pszennej
· szczypta soli
· 250 ml gorącej wody
· 30 g masła
· truskawki, śmietana (12% lub 18% kwaśna, gęsta), cukier, cukier puder

Do mąki dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić.Stopniowo wlewać je do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć na stolnicę. Wygniatać ciasto przez około 5 minut. Włożyć do miski i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na około 30 minut. Przygotować nadzienie i dodatki. Truskawki pokroić na połówki. Zagotować wodę bez dodatku soli. Wyłożyć ciasto a następnie podzielić na 3 - 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm). Szklanką wyciąć kółka, na środek położyć połówkę truskawki. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierogów. Na wrzącą wodę włożyć pierogi. Gotować przez ok 2,5 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyłowić i odcedzić. Podawać z posłodzoną śmietaną lub z cukrem pudrem.

Smacznego!

REKLAMA

Fotograf Jasło

 

 

Dodaj komentarz

Redakcja portalu www.miastojaslo.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach użytkowników.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wycięcia całego komentarza lub jego fragmentu. Wszystkie komentarze wymagają akceptacji administratora portalu. Dodanie komentarza jest jednoznaczne z akceptacją zasad zawartych w regulaminie portalu.

Regulamin