Jasło

Tworzenie stron internetowych Jasło

Pierś kaczki z jabłkami i z żurawiną.

542Pierś kaczki z jabłkami i z żurawiną. Czas przygotowania: ok. 25 min

Składniki:
2 piersi kaczki ze skórką (około 250 gram / sztuka),

Przygotowanie - piersi kaczki:

• Piekarnik nagrzać do 200 stopni C
• Skórkę kaczki ponacinać na krzyż aż do mięsa.
• Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, , ułożyć piersi skórką do dołu i smażyć przez 4 minuty na średnim ogniu, aż skórka będzie rumiana.
• Następnie przełożyć piersi na drugą stronę i smażyć przez 1 minutę. Piersi ułożyć skórką do góry w naczyniu żaroodpornym lub blasze i wstawić do piekarnika.
• Kaczkę piec przez 15 minut (średnio wysmażone mięso) lub 18 minut (dobrze wysmażone mięso). Piersi wyjąć na talerz, przykryć folią aluminiową i odstawić na kilka minut. W tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni i na pozostałym tłuszczu wytopionym ze skórki kaczki, podsmażyć lekko ugotowane ziemniaczki. Można do nich dodać skrojony plaster boczku.
• Gdy mięso odpocznie pokroić je na cienkie i ukośne plasterki.
• Podawać z pieczonymi ziemniakami, żurawiną i jabłkiem smażonym.

Jabłka do kaczki
Czas przygotowania: ok.5 min

Jabłko pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda. Na patelnię dodać miód z odrobiną cukru. Na to kładziemy wcześniej skrojone ćwiartki i smażymy z każdej strony aż będą miękkie i złociste. Ważne! Cały proces wykonujemy na minimalnym ogniu gdyż miód jak i cukier ulega karmelizacji.

Sos żurawinowy do kaczki.
Czas przygotowania ok. 45 min

4m

Składniki:
450 g żurawiny suszonej
100 ml czerwonego wina wytrawnego
300 ml soku z pomarańczy
skórka otarta z jednej pomarańczy
sok i skórka z cytryny
5 łyżek brązowego cukru
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu

2m

Żurawinę w całości wsypać do garnka. Dodać sok i skórkę z pomarańczy (tą najbardziej pomarańczową część zetrzeć na drobnym „oczku” w tarce) oraz sok i skórkę z cytryny (należy wykonać to samo co ze skórką pomarańczową). Dodać 100 ml wina wytrawnego, wsypać 5 łyżeczek cukru, można dodać odrobinę cynamonu na podkreślenie nuty słodyczy zawartej w żurawinie, szczyptę soli i całość gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Żurawina musi się rozgotować, musi być miękka. Kiedy zacznie nabierać konsystencji dżemu możemu śmiało podawać z naszą kaczką. Oczywiście możemy tym sposobem zrobić więcej, przełożyć do słoików i zapasteryzować - będziemy mieli wspaniały dodatek nie tylko do kaczki ale do wielu pieczonych mięs i pasztetów.

Zapraszamy oczywiście do naszej restauracji na kaczkę według powyższego przepisu!
Smacznego !

Restauracja ,,u Schabińskiej"

50000 Pozostało znaków