Jasło

Tworzenie stron internetowych Jasło

Pierogi z truskawkami

pierogiPierogi z truskawkami

Składniki:
· 300 g mąki pszennej
· szczypta soli
· 250 ml gorącej wody
· 30 g masła
· truskawki, śmietana (12% lub 18% kwaśna, gęsta), cukier, cukier puder

Do mąki dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić.Stopniowo wlewać je do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć na stolnicę. Wygniatać ciasto przez około 5 minut. Włożyć do miski i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na około 30 minut. Przygotować nadzienie i dodatki. Truskawki pokroić na połówki. Zagotować wodę bez dodatku soli. Wyłożyć ciasto a następnie podzielić na 3 - 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm). Szklanką wyciąć kółka, na środek położyć połówkę truskawki. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierogów. Na wrzącą wodę włożyć pierogi. Gotować przez ok 2,5 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyłowić i odcedzić. Podawać z posłodzoną śmietaną lub z cukrem pudrem.

Smacznego!

50000 Pozostało znaków