Jasło

Tworzenie stron internetowych Jasło

Uszka z kapustą i grzybami

świąteczne uszkaUszka z kapustą i grzybami

 

SKŁADNIKI NA FARSZ:

około pół kilo kapusty kiszonej

około 10 sztuk suszonych grzybów

2 łyżki tłuszczu np. margaryny

2 cebule

sól, pieprz do smaku

SKŁADNIKI NA CIASTO:

około 1 kilograma mąki

1 jajko

2 łyżki oliwy

około 1 szklanki cieplej wody

sól do smaku

PRZYGOTOWANIE FARSZU: Grzyby należy umyć, zalać wodą na kilka godzin, po czym gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły (muszą być miękkie). Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na łyżeczce margaryny. Grzyby kroimy dość drobno. Odciśniętą kiszoną kapustę drobno siekamy, wkładamy do garnka i najpierw dusimy ją na tłuszczu, a kiedy zmięknie dolewamy trochę wody z ugotowanych grzybów. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

PRZYGOTOWANIE CIASTA: Mąkę należy przesiać do miski, dodać jajko, oliwę, sól i ciepłą wodę. W miarę potrzeby można podsypać mąki albo dodać ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy ręką, aby było lśniące i niezbyt twarde. Ciasto może podsychać, więc proponuję odcinać kawałki, a resztę przykryć czystą ściereczką. Ciasto wałkujemy dość cienko na podsypanej mąką stolnicy. Kroimy w kwadraty o boku 3x3cm. Na kwadraty nakładamy łyżeczką przygotowany farsz, zlepiamy w trójkąty, po czym łączymy ze sobą dwa przeciwległe końce podstawy, przyciskając skleić je.

Uformowane uszka ugotować, wrzucając je do dużej ilości wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oliwy, żeby się nie posklejały ( na średnim ogniu).

Ugotowane uszka podajemy z czerwonym barszczem.

Smacznego!

50000 Pozostało znaków