Opinie na każdy temat

Fotograf Jasło

opinie na każdy temat

czwartek, 10 lipiec 2014 00:00

,,Czarne Złoto” w Jaśle – rewelacyjne projekty młodej architekt Martyny Zając Wyróżniony

miniPomysły młodej architekt z Jasła na uatrakcyjnienie naszego miasta.


Ostatnio na naszej stronie pojawił się tekst poświęcony ,,wiecznym rozważaniom” jasielskich radnych na temat projektu ,,Apteka Łukasiewicza”. Projekt atrakcyjnego centrum miał za zadanie połączyć historię osiągnięć Łukasiewicza z promocją współczesnej nauki. Próby stworzenia projektu uwieczniającego dokonania Łukasiewicza okazały się klapą inwestycyjną i nie zastały zrealizowane.Temat Apteki Łukasiewicza powraca niczym bumerang

Martyna Zając, młody architekt z Jasła osobie Ignacego Łukasiewicza poświęciła swoja pracę dyplomową inżynierską. Dodatkowo, współpracując ze znakomitym architektem (z Jasła) mgr inż. arch. Andrzejem Gawlewicz wybrała lokalizację idealnie pasującą pod projektowaną inwestycję. Tematem jej pracy dyplomowej był: Projekt centrum nauki i rozrywki "Czarne Złoto" w Jaśle.
- Projektowane centrum jest unikalnym ośrodkiem nauki i rozrywki na skalę powiatu. Będzie tętniło życiem 24 godziny na dobę, zapewniając niepowtarzalne przeżycia, dające możliwość na oderwanie się od rzeczywistości, "podróż w czasie"- mówi Martyna Zając.
Przeczytajcie jakie pomysły ma ta młoda, zdolna architekt na to, by Jasło stało się miastem atrakcyjnym.

************************************

W obu projektach swoje rozważania w tworzeniu idei oparłam o analizę myśli Richarda Floridy autora książki Narodziny klasy kreatywnej który jest zdania że coraz częściej mamy do czynienia z zapotrzebowaniem na przestrzenie miejskie tętniące życiem nocnym Bardzo istotnym elementem związanym z atrakcjami i udogodnieniami oferowanymi przez miasto jest moment, w którym światło dzienne zastąpione jest przez lampy uliczne, czyli życie nocne miasta. Należy więc zwrócić uwagę na potrzeby ludzi oczekujących oferty ciekawego spędzenia czasu po zmroku. Najwyżej postawione są zawsze te warianty, które pozwalają zdobyć nowe doświadczenia i poczuć niesamowite doznania. Zróżnicowane opcje postrzegane są przez odbiorców, jako klucz do prawidłowego całodobowego funkcjonowania miasta. U wielu kreatywnych osób zauważana jest wyraźna frustracja z powodu wcześnie kończącego się życia nocnego w miastach. Należy również brać pod uwagę osoby, pełniące swoje obowiązki podczas dnia, które mają wolny czas jedynie po godzinach pracy. Wówczas stworzenie takich miejsc umożliwi im w pełni wykorzystanie życia w stu procentach. Jednocześnie nie wolno zapominać o osobach, które unikają brania udziału w nocnym życiu.

„Projekt centrum nauki i rozrywki "Czarne Złoto" w Jaśle” - temat pracy dyplomowej inżynierskiej

4a
Wybrane zagadnienie jest nie tylko atrakcyjne, ale równocześnie jest istotną sprawą dla mieszkańców Jasła, ponieważ ociera się ono, o historię związaną z tym miastem.
Jasło niewątpliwie ma bogaty kontekst historyczny, który powinien wywoływać szacunek do tego miejsca. Musi przypominać to o czym mieszkańcy prawdopodobnie zapomnieli.
Tworząc koncepcję projektu należało skupić się na największych potrzebach mieszkańców miasta. Najważniejszym argumentem jest brak atrakcyjnych przestrzeni dla ludzi chcących się rozwijać bez ograniczeń. Młodzież będąca na etapie odkrywania życiowych celów ucieka się do innowacyjnych rozwiązań, często wyszukanych. Niestety w momencie kiedy miasto nie jest w stanie zapewnić to czego potrzebują, zmuszeni są do zmiany lokalizacji zamieszkania.

6A
Dobrze zaprojektowana i rozwinięta przestrzeń publiczna aktywizuje młodych ludzi do wartościowego działania na polach innych niż dotychczas proponowały ośrodki kultury w Jaśle. Można domyślać się, że obecnie niewiele młodych osób ma wyobrażenie o historii miasta związanego z przemysłem naftowym. Warto zatem poświęcić temu uwagę i spojrzeć z punktu widzenia dla tworzenia atrakcyjnej innowacyjnej architektury i urbanistyki, która będzie szansą na rozwój w pełnym wymiarze.
Wcześniejsze próby stworzenia projektu uwieczniającego dokonania Ignacego Łukasiewicza, nie zostały zrealizowane. Warto zatem poświęcić temu uwagę, tworząc spektakularny projekt mający na celu wydobycie esencji tego miejsca.
Niniejsza praca dyplomowa pokazuje, że przemysł związany z pierwszą destylacją ropy naftowej na świecie zapoczątkowany przez Ignacego Łukasiewicza jest wizytówką miasta, wobec czego należy to wykorzystać. Dodatkowym argumentem przemawiającym za realizacją tematu jest nieprzypadkowe skupienie się na wybranej ku temu projektowi lokalizacji, oraz jej poprawnemu rozwiązaniu z uwzględnieniem zmian Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego Miasta Jasła z dnia 10 grudnia 2009 roku. Prawidłowe rozwiązanie komunikacyjne „ (…) po zrealizowaniu zaplanowanego układu dróg głównych czyli dróg KG1 z Rondem Solidarności w kierunku Pilzna. Uzupełnieniem będzie tzw. droga zachodnia biegnąca od skrzyżowania 3-go Maja i Wojska Polskiego wzdłuż Wisłoki obok ”Pektowinu”, następnie ulica Sikorskiego i jej przedłużeniem do Mickiewicza, dalej mostem na Jasiołce do nowej drogi KG2. Wzdłuż dróg wylotowych następuje zawsze największy rozwój.”

7A

Wybrane umiejscowienie i wprowadzone w nim zmiany będą wyśmienitą wizytówką turystyczną, promującą miasto. Projekt znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie Ronda Solidarności i dróg wylotowych prowadzących do większych miast m.in. Pilzno, Kraków i Warszawa, a ponadto w miejscu historycznej lokalizacji pierwszej w świecie destylarni ropy naftowej Ignacego Łukasiewicza. Projektowane centrum jest unikalnym ośrodkiem nauki i rozrywki na skalę powiatu. Będzie tętniło życiem 24 godziny na dobę, zapewniając niepowtarzalne przeżycia, dające możliwość na oderwanie się od rzeczywistości.
Nazwa w temacie niniejszej pracy dyplomowej nie jest przypadkowa. Ropa naftowa definiowana jest według Wikipedii jako czarne złoto.
Ogólne założenie kompleksu jest końcowym wynikiem przeprowadzonych analiz i wniosków. Dokładne ich zestawienie pozwoliło zweryfikować i ukształtować teren przeznaczony pod zabudowę.
Dla starszych mieszkańców Jasło kojarzy się z destylarnią ropy naftowej zapoczątkowanej przez Ignacego Łukasiewicza.
Udziwniona forma bryły ma na celu skupiać uwagę nie tylko mieszkańców Jasła, ale wszystkich przejezdnych gości. Odwołanie się do "dziwnych" kształtów, a w szczególności szklanej bryły jest najwłaściwsze , ponieważ pokazuje ogień. Jest to wizytówka która zaprasza do odkrycia naleciałości historycznych. Pokazanie miasta od strony której nie widać na co dzień w pozostałych częściach Jasła.

Projekt Innowacyjnego Centrum Ekspresji Społecznej w Jaśle – temat pracy dyplomowej magisterskiej

Wybrany temat jest nie tylko ciekawy, ale też pozwala wykazać się dużą kreatywnością. Każdy zupełnie co innego rozumie przez słowo ekspresja i odmiennie ją postrzega. Warto zatem poświęcić mu uwagę, tworząc projekt w którym przestrzeń będzie dynamiczna i przyjemna dla użytkownika.
Przeprowadzone poszukiwania wśród mieszkańców Jasła i okolic dowiodły, że brakuje przestrzeni przyjaznej ludziom, przystosowanej dla osób w każdym wieku. Stworzenie takiego miejsca ma działać "nieustannie", zapewniając tym samym bezpieczną przestrzeń. Projektowany obiekt i przestrzeń publiczna miała być idealnym sposobem na pobudzenie do aktywności mieszkańców Jasła i okolic, dlatego należy to wykorzystać.

1
Projekt znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie Podkarpackiej Szkoły Wyższej im. bł. ks. Władysława Findysza w Jaśle. Projektowane centrum ekspresji społecznej jest ośrodkiem wśród nowoczesnej architektury, z wnętrza której promieniuje niesamowita przestrzeń przyjazna człowiekowi w środku której czuje się odmłodzony i szczęśliwy. Projekt ma wymiar społeczny, a jego realizacja przyczyni się do rozwoju jasielskiej społeczności. Będzie tętniło życiem 24 godziny na dobę.
Celem strategicznym projektu jest miejsce integracji nie tylko społecznej ale przede wszystkim przestrzeni na wypoczynek grupowy i indywidualny. Każdy z użytkowników będzie mógł swobodnie prezentować dokonania naukowe czy artystyczne. Sale konferencyjne pozwolą na organizację prelekcji tematycznych i wielu innych przedsięwzięć.
Aranżacja przestrzeni ma za zadanie zachwycić odbiorców, zachęcić do korzystania z bogatej oferty usług i wspomóc rozwój młodych ludzi.

2
Odpowiednio dobrane funkcje pozwalają stworzyć przestrzeń w której każdy znajdzie coś dla siebie.
- ROZRYWKA
- EDUKACJA I ROZWÓJ WŁASNEJ PASJI
- MIEJSCE SPOTKAŃ

W obiekcie znajdziemy, kino, dwupoziomowy klub muzyczny, sale konferencyjno-szkoleniowe, sale warsztatowe, salę digart, salę wolnego słowa , halę climbing walls, czy też restaurację.
Aby wykorzystać maksymalnie przestrzeń sala kinowa wraz z funkcjami towarzyszącymi została obudowana ściankami wspinaczkowymi.

Zupełnie innowacyjnym rozwiązaniem było wprowadzenie w obiekcie trzech box’ów umieszczonych na antresoli. Wnętrze ścian każdego boxa wyłożone zostało lustrem, a pośrodku znalazły się różne aranżacje. Można to powiązać ze sceną w "Alicji w Krainie Czarów", w którym główna bohaterka patrzy przez dziurkę od klucza w drzwiach i uświadamia sobie, że widzi świat niedostępny dla niej. Podobnie jest z Box’em – użytkownik ma do czynienia z przypadkiem, w którym patrząc przez otwór widzi zwartą przestrzeń o wiele większą niż jego obudowa. Ten wizualny paradoks pozwala zobaczyć „nieskończoność”: umożliwia widzowi zdać sobie sprawę, że opierając się tylko na oczach musimy liczyć także na wyobraźnię.

3

Na zewnątrz budynku pojawiły się elementy małej architektury i różne rozwiązania tj. ścianki graffiti, ścieżka interaktywna, amfiteatr, kino letnie czy też ściana wodna jako element, w którym pęcherzyki powietrza "wędrują" w niewidzialnej barierze w ukierunkowany sposób.
Dzięki jej komorowej budowie wyposażona jest w efektowne oświetlenie diodowe, które umożliwia zmianę kolorów i dostarcza niesamowitych wrażeń wzrokowych oraz słuchowych.
Podstawowym założeniem projektu było kreowanie ludzkich wartości i uwzględnienie potrzeb użytkowników w każdym przedziale wiekowym. Wykorzystane zostały różne warianty rozwiązania funkcjonalne dostosowane do indywidualnych potrzeb.
Miejsce powstało dla ludzi, a nie odwrotnie. Każdy użytkownik będący w centrum ekspresji społecznej musi czuć bezpieczeństwo i komfort psychiczny.

mgr inż. arch. Martyna Zając

Stworzenie projektu spektakularnego w Jaśle powinno być rzeczą pierwszorzędną, by wydobyć esencję tego miejsca i ocierając się o połączenie historii z nowoczesnością wydobyć potencjał. Martyna Zając zaznacza, że dodatkowym argumentem przemawiającym za realizacją tematu jest nieprzypadkowe skupienie się na wybranej ku temu projektowi lokalizacji, oraz jej poprawnemu rozwiązaniu z uwzględnieniem zmian Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego Miasta Jasła z dnia 10 grudnia 2009 roku. Prezentowane projekty są propozycją inwestycji na skalę nie tylko Jasła, lecz szerszego zasięgu. 

Nieustającemu narzekaniu, że w Jaśle brakuje ludzi z pomysłem mówimy stanowcze STOP. W Jaśle są młodzi ludzie z planami. Wystarczy pozwolić im zrealizować swoje marzenia i pomysły, a zostaną tutaj by je urzeczywistniać.

Anna Dziura

Komentarze  

+5 # jola 2014-07-10 11:18
I to jest pomysł! Do mnie przemawia :)
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+4 # edek 2014-07-10 11:19
Trzymam kciuki za realizację!
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+4 # mini 2014-07-10 11:32
Taki projekt pochłonąłby mnóstwo kasy, ale przynajmniej byłaby wydana na coś sensownego. Myślę, że szybko by się zwróciło i wreszcie moglibyśmy się pochwalić czymś na dużą skalę.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+3 # optymista 2014-07-10 11:36
Pomysł jest, potencjał jest, ja jestem za realizacją. To by było COŚ!
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+3 # Marek 2014-07-10 11:38
Prędzej mi kaktus wyrośnie niż takie cudo powstanie w Jaśle. Teraz radni mają pole do popisu.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+1 # Wojtq 2014-07-10 11:51
Dokładnie...rac zej nie ma szans na realizację...a pole do PO-PiSu to oni już mają dawno :)
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+3 # realista 2014-07-10 12:07
Znając życie, dziewczyna daleko zajdzie, ale daleko od naszego miasta... Pomysły ma mega, to by było na prawdę coś -na miarę stolicy. Mimo wszystko, trzymam kciuki.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+2 # xyz 2014-07-10 12:11
My tu nie mamy nic... Dosłownie NIC. A tu taki potencjał! Wierzę, że znajdą się ludzie, którzy podzielają mój entuzjazm i ktoś pomoże w realizacji. Może to trochę "marzenia ściętej głowy", ale na prawdę szkoda by było zaprzepaścić taką szansę, szansę: dla Nas, dla Jasła i dla tej zdolnej dziewczyny.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+2 # wiesio 2014-07-10 12:31
A ja z innej beczki: gratuluję redakcji postawy. Miło, że wspieracie młodych ludzi w Jaśle. Nasza przyszłość powinna być w rękach młodych ludzi, zdolnych, z pomysłem, z samozaparciem, a nie w rękach wypalonych zawodowo starszych panów, którym już się nie chce robić nic. Bo po co. Swojego się już dorobili, a teraz piastują stanowiska na zasadzie: byle do emerytury, jak się nie przepracować, jak się nie wysilić, jak udawać że się coś robi, itd. Teraz macie panowie ciężki orzech do zgryzienia. Bo mi się ten projekt podoba, sądzę, że nie jestem w tym osamotniony. Jesteście przedstawiciela mi obywateli, więc może czas zacząć spełniać ich oczekiwania. Oczekuję tego, że nasze miasto będzie się rozwijać! Jak tak dalej pójdzie to jedyną słuszną inwestycją będą domy starców!
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+3 # krystyna 2014-07-10 12:38
Pani Martyno, proszę walczyć o realizację. Nie ma rzeczy niemożliwych. Nawet jeśli niektórych przerasta taka duża inwestycja, nie oznacza, że nie ma prawa bytu. Powodzenia!
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
-2 # Jacek 2014-07-10 14:01
Komentarz zawierał obraźliwe treści
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
0 # roman 2014-07-10 15:18
Nie ma to jak sobie samemu pod artykułem wystawiać komentarze. (daty i godziny, trochę za bardzo zbliżone), A jeśli o budynek chodzi to kicz i żenada, brak konsekwencji i chaos. Nie wiem co autorka wącha ale niech lepiej to odstawi.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+2 # Łukasz D 2014-07-10 15:30
Cytuję roman:
Nie ma to jak sobie samemu pod artykułem wystawiać komentarze. (daty i godziny, trochę za bardzo zbliżone), A jeśli o budynek chodzi to kicz i żenada, brak konsekwencji i chaos. Nie wiem co autorka wącha ale niech lepiej to odstawi.


Nie bądź taki śmieszny nie jesteśmy aż tak zdesperowani by sobie sami pisać. Mamy swoich czytelników na 1 300 000 odsłon w miesiącu i tak mamy skromnie komentarzy a jeżeli ktoś ma ochotę pisać z kulturą to mu tego nie zabronię.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
0 # roman 2014-07-10 15:36
Cytuję Łukasz D:
Cytuję roman:
Nie ma to jak sobie samemu pod artykułem wystawiać komentarze. (daty i godziny, trochę za bardzo zbliżone), A jeśli o budynek chodzi to kicz i żenada, brak konsekwencji i chaos. Nie wiem co autorka wącha ale niech lepiej to odstawi.


Nie bądź taki śmieszny nie jesteśmy aż tak zdesperowani by sobie sami pisać. Mamy swoich czytelników na 1 300 000 odsłon w miesiącu i tak mamy skromnie komentarzy a jeżeli ktoś ma ochotę pisać z kulturą to mu tego nie zabronię.



Bardziej chodziło mi o autorkę. Serwisu miastojaslo obrazić nie chciałęm.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+4 # Marek 2014-07-10 15:39
Ktoś tu chyba komuś zazdrości
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+4 # Alicja 2014-07-10 15:48
Nie bardzo rozumiem dlaczego ludzie się zachwycają tym "projektem". Totalny chaos, brak jakiejkolwiek spójności!
Każdy ma prawo do własnej opini i tutaj sie musze nie zgodzić z wiąkszością wypowiedzi bo to jest MASAKRA jakaś
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
0 # Łukasz D 2014-07-10 15:48
Panie roman artykuł poszedł na 3 różne serwisy razem jakieś 10 000- 15 000 użytkowników. Data dzisiejsza bo dziś został dodany a godziny zbliżone bo dużo osób czytało go jednocześnie więc dla mnie wszystko zrozumiałe ;) Ja natomiast uważam że takie projekty przydały by się w Jaśle bo coraz więcej ludzi ucieka z Jasła. Czemu Jasło nie może się tak rozbudować jak np Rzeszów ? tam inwestycja na inwestycji i coraz to lepsze projekty.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
-2 # roman 2014-07-10 15:53
Cytuję Łukasz D:
Panie roman artykuł poszedł na 3 różne serwisy razem jakieś 10 000- 15 000 użytkowników. Data dzisiejsza bo dziś został dodany a godziny zbliżone bo dużo osób czytało go jednocześnie więc dla mnie wszystko zrozumiałe ;) Ja natomiast uważam że takie projekty przydały by się w Jaśle bo coraz więcej ludzi ucieka z Jasła. Czemu Jasło nie może się tak rozbudować jak np Rzeszów ? tam inwestycja na inwestycji i coraz to lepsze projekty.


czyżby rozbudowuje? czy to tylko taki przesąd jest. Bo w rzeczywistości wiele pięknych, na prawdę dopracowanych i interesujących prac zostaje jedynie na papierze. A problem ten dotyczy nie tylko Jasła czy Rzeszowa... Cóż. "taki mamy klimat" Niech pracodawcy i inwestorzy dopuszczą młodych architektów z wizjami do pracy to może sytuacja się zmieni.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+1 # Łukasz D 2014-07-10 16:22
Cytuję roman:
czyżby rozbudowuje? czy to tylko taki przesąd jest. Bo w rzeczywistości wiele pięknych, na prawdę dopracowanych i interesujących prac zostaje jedynie na papierze. A problem ten dotyczy nie tylko Jasła czy Rzeszowa... Cóż. "taki mamy klimat" Niech pracodawcy i inwestorzy dopuszczą młodych architektów z wizjami do pracy to może sytuacja się zmieni.

Pochodzę z Rzeszowa mieszkam od 9 lat w Jaśle ale za każdym razem jak przyjeżdżam do Rzeszowa do rodziny to widzę coś nowego co powstaję. Przez 9 lat pobytu w Jaśle Rzeszów zmienił się bagatelnie i nadal to robi w Jaśle poza parkiem linowym i przebudową basenu wiele Jasło się nie zmieniło no jeszcze ronda zrobili.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+2 # łodyniec 2014-07-10 16:32
no cóż ,może i ma to jakiś wygląd itp, ale komu ma niby służyć ?? Myślicie ,że ludzie tłumnie będą walić drzwiami i oknami ? W mieście jest gdzie wyjść do restauracji ,myślę że kolejna będzie świeciła pustkami. Miasto idzie spać o 21 , zimą o 18 już jest pusto na mieście . Nikt tego nie zmieni ,ludzie uciekają stąd jak najdalej ,więc komu ma służyć ten monument ?


łohohohohohohoh ohoohhohohohoho h
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+3 # Mietek 2014-07-10 16:41
Banda zazdrośników i nieudaczników plujących jadem wszędzie się znajdzie. Autorka projektu na pochwałę zasłużyła, bo projekt świetny i nie widzę nic dziwnego w tym, że ludzie komentują, BO JEST CO KOMENTOWAĆ. Poproś Romanie lekarza o zwiększenie dawek leku, bo nie działają! Człowiek, który ma urojenia i wszędzie widzi podstęp może cierpieć na psychozę maniakalno-depr esyjną, w takiej sytuacji lepiej nie wdawać się w dyskusje, bo to do niczego nie prowadzi. Psychiatrzy zalecają, żeby ograniczyć się jedynie do zaprzeczania nieprawdziwym faktom. Pozdrawiam :)
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+1 # załamana 2014-07-10 16:43
Cytuję łodyniec:
no cóż ,może i ma to jakiś wygląd itp, ale komu ma niby służyć ?? Myślicie ,że ludzie tłumnie będą walić drzwiami i oknami ? W mieście jest gdzie wyjść do restauracji ,myślę że kolejna będzie świeciła pustkami. Miasto idzie spać o 21 , zimą o 18 już jest pusto na mieście . Nikt tego nie zmieni ,ludzie uciekają stąd jak najdalej ,więc komu ma służyć ten monument ?


łohohohohohohohohoohhohohohohoh

Tu też jesteś? A już się cieszyłam, że tu nie muszę czytać Twoich bzdurnych wypocin.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+2 # sierotka marysia 2014-07-10 16:59
Cytuję Alicja:
Nie bardzo rozumiem dlaczego ludzie się zachwycają tym "projektem". Totalny chaos, brak jakiejkolwiek spójności!
Każdy ma prawo do własnej opini i tutaj sie musze nie zgodzić z wiąkszością wypowiedzi bo to jest MASAKRA jakaś


Pewnie, że masz prawo do własnej opinii. Każdy ma swój gust. Mi się podoba, Tobie nie musi. Ważne, żeby swoją opinie kulturalnie wyrazić. Chwała Ci za to. Ale niektórzy szukający jakichś dziwnych podstępów ze strony autorki są po prostu śmieszni.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+2 # obywatel x 2014-07-10 17:17
łodyniec, zmykaj stąd szybciutko na j[cenzura] i niech Cię więcej nie widzę!
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+2 # panienka z okienka 2014-07-10 23:00
Chwała autorce, że w swoich pracach myśli o naszym Jaśle i że chciałaby, aby i tu też coś zaczęło się dziać. Za inicjatywę i ideę ogromny plus, jeśli jednak chodzi o projekt to wydaje się on być kiepski, albo kiepsko przedstawiony. Po pierwsze brak odniesienia do istniejącej zabudowy. Nie wyobrażam sobie wybudowania czegoś tak chaotycznego w miejscu, w którym pewnie teraz większość to zabudowa mieszkaniowa albo łąki. Chaotycznego dlatego, że za dużo pomysłów skumulowało się w jednym obiekcie... ale jak już pisałam ogromny plus za pomysł i odwagę pochwalenia się nim przed nami. Warsztat architektoniczn y można jeszcze dopracować..
aaa i ktoś wcześniej wspomniał, że projekt nadaje się na realizację w stolicy, otóż nie. w stolicy buduje się znowu tak : http://architektura.muratorplus.pl/realizacje/nowosci/architektura-murator-nr-102013-sluzewski-dom-kultury_81011.html
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+2 # Edzia 2014-07-11 08:31
Cytuję panienka z okienka:
Chwała autorce, że w swoich pracach myśli o naszym Jaśle i że chciałaby, aby i tu też coś zaczęło się dziać. Za inicjatywę i ideę ogromny plus, jeśli jednak chodzi o projekt to wydaje się on być kiepski, albo kiepsko przedstawiony. Po pierwsze brak odniesienia do istniejącej zabudowy. Nie wyobrażam sobie wybudowania czegoś tak chaotycznego w miejscu, w którym pewnie teraz większość to zabudowa mieszkaniowa albo łąki. Chaotycznego dlatego, że za dużo pomysłów skumulowało się w jednym obiekcie... ale jak już pisałam ogromny plus za pomysł i odwagę pochwalenia się nim przed nami. Warsztat architektoniczny można jeszcze dopracować..
aaa i ktoś wcześniej wspomniał, że projekt nadaje się na realizację w stolicy, otóż nie. w stolicy buduje się znowu tak : http://architektura.muratorplus.pl/realizacje/nowosci/architektura-murator-nr-102013-sluzewski-dom-kultury_81011.html

Ja osobiście nie zwracałam dużej uwagi na przedstawiony wygląd tego obiektu tylko na opis. Z opisu podoba mi się bardzo, a resztę, tak jak mówisz -można dopracować. Fakt przedstawiony jest tak sobie. Nie za bardzo wiadomo o co chodzi. Ale to tylko projekt na pracę dyplomową, wiadomo cała ewentualna praca jeszcze przed nią, i ostateczny wygląd może znacznie odbiegać od pierwotnego pomysłu. Mi się idea podoba, i wierzę w tą dziewczynę :)
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
-1 # iga 2015-02-19 16:54
Taka promocja obawiam się, że tylko odstraszy klientów młodej kandydatce na architekta, bowiem w tym zawodzie tupet owszem się przydaje, ale skromność i pokora są bardziej w cenie... trudny zawód... W Jaśle jest tylko jeden wybitny architekt, który w tej chwili projektuje głównie m.in. w Rzeszowie, Sanoku, Krośnie ale zapewne nie miałby odwagi, publikować swoich koncepcji na forum publicznym. Wszyscy oceniają go po realizacjach, a nie koncepcjach.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+2 # aaa 2015-02-26 15:53
Autorce gratuluje, ale obawiam się, że jest to projekt nie realny- mam wrażenie, że to miasto powoli umiera, wszystko się likwiduje.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+2 # danuta 2015-03-22 15:10
Super pomysł. Więcej takich prężnych i operatywnych osób.Gratulacje.
Teraz to już tylko od władz miasta zależy co z tym zrobią. Nie dajcie temu" umrzeć". Trzymam kciuki
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+1 # Karina 2015-03-30 21:18
Jakiś czas temu czytałam o klastrach biznesowych, które niezwykle pomagają w działaniach. Promowanie idei tworzenia powiązań kooperacyjnych opartych na współpracy, a nie na konkurencji są gwarantem sukcesu :) Ktoś ma jakieś doświadczenia związane w tym temacie?
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi

Dodaj komentarz

Redakcja portalu www.miastojaslo.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach użytkowników.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wycięcia całego komentarza lub jego fragmentu. Wszystkie komentarze wymagają akceptacji administratora portalu. Dodanie komentarza jest jednoznaczne z akceptacją zasad zawartych w regulaminie portalu.

Regulamin

Kod antyspamowy
Odśwież

Plakaty

Informacje

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd