czwartek, 09 styczeń 2014 19:23

Pierś kaczki z jabłkami i z żurawiną. Wyróżniony

542Pierś kaczki z jabłkami i z żurawiną. Czas przygotowania: ok. 25 min


Składniki:
2 piersi kaczki ze skórką (około 250 gram / sztuka),

Przygotowanie - piersi kaczki:

• Piekarnik nagrzać do 200 stopni C
• Skórkę kaczki ponacinać na krzyż aż do mięsa.
• Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, , ułożyć piersi skórką do dołu i smażyć przez 4 minuty na średnim ogniu, aż skórka będzie rumiana.
• Następnie przełożyć piersi na drugą stronę i smażyć przez 1 minutę. Piersi ułożyć skórką do góry w naczyniu żaroodpornym lub blasze i wstawić do piekarnika.
• Kaczkę piec przez 15 minut (średnio wysmażone mięso) lub 18 minut (dobrze wysmażone mięso). Piersi wyjąć na talerz, przykryć folią aluminiową i odstawić na kilka minut. W tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni i na pozostałym tłuszczu wytopionym ze skórki kaczki, podsmażyć lekko ugotowane ziemniaczki. Można do nich dodać skrojony plaster boczku.
• Gdy mięso odpocznie pokroić je na cienkie i ukośne plasterki.
• Podawać z pieczonymi ziemniakami, żurawiną i jabłkiem smażonym.

Jabłka do kaczki
Czas przygotowania: ok.5 min

Jabłko pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda. Na patelnię dodać miód z odrobiną cukru. Na to kładziemy wcześniej skrojone ćwiartki i smażymy z każdej strony aż będą miękkie i złociste. Ważne! Cały proces wykonujemy na minimalnym ogniu gdyż miód jak i cukier ulega karmelizacji.

Sos żurawinowy do kaczki.
Czas przygotowania ok. 45 min

4m

Składniki:
450 g żurawiny suszonej
100 ml czerwonego wina wytrawnego
300 ml soku z pomarańczy
skórka otarta z jednej pomarańczy
sok i skórka z cytryny
5 łyżek brązowego cukru
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu

2m

Żurawinę w całości wsypać do garnka. Dodać sok i skórkę z pomarańczy (tą najbardziej pomarańczową część zetrzeć na drobnym „oczku” w tarce) oraz sok i skórkę z cytryny (należy wykonać to samo co ze skórką pomarańczową). Dodać 100 ml wina wytrawnego, wsypać 5 łyżeczek cukru, można dodać odrobinę cynamonu na podkreślenie nuty słodyczy zawartej w żurawinie, szczyptę soli i całość gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Żurawina musi się rozgotować, musi być miękka. Kiedy zacznie nabierać konsystencji dżemu możemu śmiało podawać z naszą kaczką. Oczywiście możemy tym sposobem zrobić więcej, przełożyć do słoików i zapasteryzować - będziemy mieli wspaniały dodatek nie tylko do kaczki ale do wielu pieczonych mięs i pasztetów.

Zapraszamy oczywiście do naszej restauracji na kaczkę według powyższego przepisu!
Smacznego !

Restauracja ,,u Schabińskiej"

Więcej w tej kategorii: « Karp w galarecie Placek po myśliwsku »
REKLAMA

Fotograf Jasło

 

 

Komentarze  

+2 # Łukasz D 2014-01-10 15:30
Witam z czystym sumieniem mogę polecić to danie jest po prostu wyśmienite !!!
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+2 # głodny Ben 2014-01-10 16:25
To trzeba wpaść do nich i zobaczymy co i jak. Zdjęcie wygląda obiecująco
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+3 # grazyna 2014-01-10 20:43
polecam bardzo smaczne
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+2 # Małgorzata 2014-01-13 17:41
Świetny przepis polecam :-)
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
-3 # A. 2014-01-25 14:04
Żywcem z kwestii smaku ściągnięte:

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kaczka/piersi_kaczki_sos_zurawinowy/przepis.html
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+3 # Adam 2014-01-25 14:16
Jednemu psu burek na imię ? Restauracji na całym świece jest multum i bardzo podobne dania mają.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+4 # Marta 2014-02-07 10:43
polecam calkiem dobre
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
+3 # Patrycja 2014-04-06 20:34
Bardzo smaczne i szybkie danie. Przy czym ja podaję jabłka wraz z żurawiną. Dziękuję za przepis!
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
0 # Izka 2014-05-23 21:52
Mniam :)
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi

Dodaj komentarz

Redakcja portalu www.miastojaslo.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach użytkowników.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wycięcia całego komentarza lub jego fragmentu. Wszystkie komentarze wymagają akceptacji administratora portalu. Dodanie komentarza jest jednoznaczne z akceptacją zasad zawartych w regulaminie portalu.

Regulamin

Kod antyspamowy
Odśwież